середу, 13 жовтня 2021 р.

 ЕНЕРГОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ

В Україні з’явилася нова комплексна соціальна послуга, що дасть змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, яка залишилася без батьківського піклування, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи – патронат.

Патронат над дитиною (сімейний патронат) – комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).
Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками / законними представниками, надання їй та її сім'ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім'ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім'ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.
Відповідно до нормативних документів, надають послугу з патронату над дитиною патронатний вихователь та добровільний помічник патронатного вихователя.
Важливо зазначити, що патронатний вихователь та помічник вихователя – це професіонали, адже вони проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси догляду, розвитку дитини, особливостей роботи з дітьми, які за різних обставин не можуть бути зі своєю біологічною родиною.
У світі діяльність патронатного вихователя – це поширена і дуже почесна практика. Патронатний вихователь в Україні – унікальна професія, що з'явилася в рамках державного соціального експерименту, розпочатого Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» у 2009 році.
Патронат – повноцінно оплачувана робота. Розмір оплати за послугу патронату прирівняний до 5 прожиткових мінімумів працездатної особи; крім цього вихователь отримує соціальні виплати на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку.
Зазвичай, виявлені, знайдені чи вилучені з небезпеки діти, за відсутності близьких родичів, готових тимчасово взяти дитину до себе, направляються до інституційних закладів: притулків, центрів соціально-психологічної реабілітації, будинків дитини, дитячих будинків, інтернатів, де діти, як правило, залишаються досить довго, а інколи і до повноліття. Послуга патронату дозволяє запобігти інституційному розміщенню дитини й уникнути ризиків бути недоглянутою, дає можливість бути почутою, мати поруч дорослих, які готові професійно та толерантно пояснити що відбувається в її житті, чому це сталося і що буде далі, тим самим убезпечити її від ще однієї психологічної травми. Часто тимчасовими вихованцями патронатних сімей стають діти, які потребують нагальної та невідступної уваги, знайдені на вулиці, місцезнаходження чиїх батьків невідоме, діти з особливими потребами, діти, які пережили травму чи втрату близької людини, мають уповільнення в розвитку, як результат недбалого ставлення своїх батьків. Головний підхід патронату – забезпечення люблячого сімейного середовища на час вирішення подальшої долі дитини.
На превеликий жаль в м.Енергодар відсутня послуга із термінового влаштування дітей, які не мають статусу позбавлених батьківських прав.
Тому, Енергодарський міський центр соціальних служб ЗАКЛИКАЄ небайдужих громадян, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки до співпраці за адресою : м.Енергодар, вул. Козацька 17, каб.№3, тел.: 6-19-54, 066 153 4739 – Ірина Олександрівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар