вівторок, 7 вересня 2021 р.


ПАТРОНАТНА СІМ’Я — 
НОВІТНЯ ФОРМА СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ В УКРАЇНІ

Патронат над дитиною – це інноваційна послуга підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. За результатами роботи приймається рішення про майбутнє дитини, в ідеалі це повернення дитини до своєї біологічної сім’ї, якщо ж робота з сім'єю не принесла результат – дитину влаштовують на постійне перебування до сімейних форм виховання:
- на усиновлення
- до сім’ї опікуна або прийомної сім’ї
- до дитячого будинку сімейного типу.

Така альтернативна форма догляду потрібна, щоб не допустити влаштування дітей у заклади інституційного виховання, де дитина страждає від нехтування, завдається шкода її здоров'ю та розвитку.

Діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме: – новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; – підкинуті, знайдені діти; – безпритульні діти; – діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю; – діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження; – діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні; – діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО; – інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них. Одночасно під патронат в одну сім’ю влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Хто може стати патронатним вихователем?

Повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.
Окрім зазначених вимог, кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.
Кандидат в патронатні вихователі має пройти спеціальне навчання та за результатами отримати рекомендацію.
Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину.
Патронатним вихователем може бути:
- особа, яка досягла повноліття
- має громадянство України
- має досвід виховання дитини
- має відповідні умови для перебування дитини/дітей (власне житло з окремою кімнатою для дитини)
- має згоду від усіх членів своєї родини, які проживають у помешканні, доглядати тимчасово влаштовану дитину
- має бути працевлаштованим лише як патронатний вихователь і не мати підробітку, щоб знаходитися поруч із дитиною постійно.

Щоб стати патронатним вихователем, треба:

- ЗВЕРНУТИСЯ до Енергодарського міського центру соціальних служб;
- Принести пакет документів;
-Пройти співбесіду (відбір проводиться на основі аналізу документів та обстеження умов проживання);
-Пройти обов’язкове навчання спільно з добровільним помічником – дружиною/чоловіком іншим родичем;
-Взяти довідку про успішне навчання та відповідну рекомендацію;
- Отримати дозвіл на надання послуги з патронату над дитиною;
- Укласти письмовий договір з органом опіки та піклування.

Як бачите, нічого складного!

Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, чи Ви виявили бажання створити патронатну сім’ю, звертайтеся до Енергодарського міського центру соціальних служб. 
Наша адреса: вул. Козацька, 17, т. 6 19 54, 066 153 4739 – Ірина Олександрівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар