вівторок, 7 вересня 2021 р.

Інтернат - не місце для дитини!


Право дитини на сім’ю прописано всіма законами. І це не лише законодавча норма, а і закон природи. Тільки в сім’ї дитина пізнає любов, почуває себе щасливою, вчиться будувати власну сім’ю, адже батьки не тільки дають їй життя, а й відповідають за догляд та виховання, передають досвід поколінь, прищеплюють моральні цінності та духовність, задовольняють щоденні потреби. На жаль, є діти, які не мають можливості виховуватися у біологічній сім’ї. За певних обставин вони залишилися без батьківського піклування. Дитинство дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування проходить в інтернатних закладах.
Зараз значна увага з боку держави приділяється реформуванню системи інституційного догляду, а законодавством визнано важливість зростання дитини в сім’ї. Якщо не існує можливості для дитини жити з рідними батьками, є альтернатива – влаштування у дитячий будинок сімейного типу.
Метою створення дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитячий будинок сімейного типу розрахований на проживання до 10-ти дітей, насамперед, родинних груп дітей незалежно від віку та статі, що є дуже важливим, бо зберігаються родинні зв’язки між дітьми і вони разом зростають. Разом з дітьми проживають батьки-вихователі. Батьками – вихователями може бути подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які беруть за плату на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей - сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Дитина зберігає свій статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування та користується усіма відповідними пільгами.
Держава забезпечує всебічну підтримку дитячого будинку сімейного типу, а саме: щомісячну державну соціальну допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення батькам-вихователям за надання соціальних послуг, соціальне супроводження родини.
Період, протягом якого особи вважалися батьками-вихователями у дитячому будинку сімейного типу, зараховується до їх загального трудового стажу.
Дитячий будинок сімейного типу може бути створений на власній житловій площі кандидатів у батьки-вихователі або орендованій житловій площі (за умови укладення договору оренди не менше ніж на п’ять років та нотаріального посвідчення такого договору) за наявності відповідних санітарно-гігієнічних і побутових умов (необхідної житлової площі, житлового приміщення у належному стані (в тому числі санітарному), необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, умов для проживання, виховання та розвитку дитини).
В м.Енергодар ефективно функціонують 2 дитячих будинка сімейного типа, в яких виховується 15 дітей-вихованців. Одна сім’я проживає у службовій квартирі, наданою в користування міською владою, інша у власному будинку.
Всі діти забезпечені одягом, взуттям відповідно до сезону та потреб, харчуванням, предметами особистої гігієни, іграшками, книжками, канцтоварами. Батьками-вихователями створені необхідні умови для забезпечення індивідуальних потреб кожної дитини.
Можливо, і Ви наважитеся подарувати дитині родинний затишок, турботу ваших сердець? 
Якщо так, запрошуємо Вас до співпраці за адресою: Енергодарський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, вул.Козацька, буд.17, каб. №3 - Ірина Олександрівна, тел. 6 19 54.

Немає коментарів:

Дописати коментар