четвер, 10 лютого 2022 р.

 Дитячі страхи з Інтернету

    Нам, дорослим, важливо знати, що наші діти завжди у безпеці. Ми намагаємося всілякими способами створити безпечний простір навколо них: хтось приводить і забирає дитину зі школи, хтось відправляє її у клуб східних єдиноборств, щоб та навчилася захищатися від кривдників. Безпека дітей для нас понад усе! Але ми не враховуємо один, на перший погляд, невинний фактор, який може нашкодити нашим дітям та викликати у них відчуття незахищеності та небезпеки, масу страхів, психічні травми, і навіть спровокувати психічні розлади. Це – Всесвітня мережа.
    Ця стаття, не про повну заборону Інтернету! Без цього корисного винаходу людства ми вже не уявляємо нашого життя. Інтернет допомагає нам знайти будь-яку інформацію, книги, товар, цікаві фільми, заробіток та можливість спілкуватися зі своїми рідними та друзями, які проживають на іншому кінці світу. І це неймовірно! Нашим бабусям та дідусям у недалекому минулому щоб побачитися з родичами необхідно було до них поїхати, щоб знайти інформацію, потрібно було піти у бібліотеку, щоб побачити новий фільм, слід було б піти у кінотеатр, і то при умові, що кінотеатр існував у їх населеному пункті. Зараз ми маємо необмежені можливості покращити своє життя за допомогою Всемережжя, як ще називають Інтернет.
    Але у Мережі є багато непотрібної та шокуючої інформації, а це пропаганда алкоголю, сигарет та психотропних речовин, популяризація насилля, жорстокості, вбивств, реклама азартних ігор, картини екстремізму та тероризму, пропозиції сексуального характеру. Ми, дорослі, можемо фільтрувати інформацію та не сприймати її, як шокуючу, бо маємо більш стійку нервову систему, життєвий досвід, сформовані життєві цінності та моральні принципи.
    Діти – інші. До певного віку у дітей існує магічне мислення, тобто вони не відрізняють фантазію від реальності. Діти вірять не тільки у Котигорошка та у Снігуроньку, а й у всіх героїв, які вони побачили у фільмах та у інтернет-іграх. Те, від чого нам смішно, може викликати шквал негативних емоцій та переживань у малят та підлітків. Якщо дитину щось постійно лякає, вона стає тривожною та невпевненою в собі. Сучасні страхи дітей - це не Баба Яга, Бабай чи вовк. Сучасні страхи дітей – це герої комп’ютерних ігор та фільмів, з елементами жахів. Чакі, Фредді, Анабель, Сіреноголовий, Момо, бабка Гренні, Воно, зомбі, вампіри, привиди та Слендермен – ви чули про таких? Я чую про них завжди, коли на прийомі дитина зі страхам и та підвищеною тривогою.
    Ви скажете, що не лякаєте дітей, читаєте їм тільки добрі казки та показуєте добрі фільми та анімацію. І це буде правдою. Але ви не враховуєте дитяче оточення. Однокласники, друзі, старші брати, рідні дядьки і навіть тати показують дітям страшні фільми та комп’ютерні ігри. Ось кілька випадків з практики.
  • Дівчинка 10 років боялася темряви, виходити вночі до туалету та залишатися на самоті у кімнаті навіть у день, бо однокласники налякали її Сіреноголовим (герой, якого придумав канадський художник Тревор Хендерсон).
  • Дівчинка 7 років почала заїкатися після того, як старший брат показав їй фільм «Воно».
  • Хлопчику 5 років вважався Вурдалак, який навіть розмовляє з дитиною, після того, коли випадково подивилася постановочний ролика у You Tube.
  • Ще один випадок появи заїкання був у підлітка, який переглянув три частини фільму «Паранормальне явище».
    Я можу наводити безліч прикладів ,коли після безконтрольного перегляду роликів у YouTube в дітей з’являлася підвищена тривога, страхи та нав’язливі стани!

Що робити?
  • Слідкуйте за тим, що дивляться ваші діти у YouTube і на які сайти заходять. Це просто зробити: зайдіть у історію перегляду сайтів у браузері ґаджета, яким користується дитина.
  • Встановіть на смартфон та комп’ютер програму «Батьківський контроль». 
  • Проводьте з дітьми більше часу, прогулюйтеся, грайте настільні та рухливі ігри, хоча б кілька разів на тиждень, організовуйте дитячі вечірки, але без смартфонів!
  • Ходіть з дітьми у кінотеатри, на екскурсії та на природу.
  • Введіть часові обмеження знаходження у Мережі, наприклад, 1 годину на день.
  • Влаштовуйте дні «цифрового детоксу», тобто день без ґаджетів.
  • Запровадьте правило – Інтернет тільки після виконаних основних справ.

Немає коментарів:

Дописати коментар