понеділок, 5 квітня 2021 р.

 6 квітня - Міжнародний день без конфліктів

Ми звикли думати, що, заперечуючи комусь, ми неминуче починаємо із цією людиною конфлікт, який
обов’язково має виявити переможця і переможеного або ущемити чиєсь самолюбство. Але не варто сприймати все в такому світлі. Потрібно завжди шукати між нами щось спільне. Секрет успіху полягає в тому, щоб від самого початку виявити зацікавленість у точці зору співрозмовника. Я цілком впевнений, що це під силу кожному з нас.

Далай-лама

    
     Найкращі моменти свого життя ми пов’язуємо із ситуаціями, коли існує злагода між людьми, мир і взаєморозуміння. Однак, взаємини між людьми бувають різними: як такими, що стимулюють співпрацю і товариськість, так і тими, що призводять до суперечок і протистоянь. Часто непорозуміння стають причиною появи образ, ворожості та ненависті. Ці та подібні негативні ситуації називають конфліктами. Люди, що беруть участь у конфлікті, рідко залишаються стриманими та розсудливими, їхньою поведінкою керують негативні емоції, як-от гнів, лють тощо. Це часто залежить від обставин, але ще частіше — від самих індивідів, їхнього уміння та бажання до позитивної взаємодії.
   «Конфлікт» — маленьке слово, а скільки різних думок, асоціацій і навіть емоцій, здатне викликати! Прислухаємося до себе, до того, як реагуємо на нього.
 Перша реакція може бути відверто негативна: конфлікт асоціюється з непорозумінням, роздратуванням, сваркою, образою. Але чому більшість людей сприймають конфлікт як щось негативне? Чи не тому, що не завжди виходить гідно вийти з конфліктної ситуації, не наговорити зайвого, не зробити боляче опоненту? Якщо відкинути емоції і добре подумати, то стає зрозуміло, що безконфліктне спілкування — це утопія, воно можливо лише при умовах повної байдужості до своїх потреб і потреб інших.
    Конфлікти — природне явище, породжене унікальністю, неповторністю. Конфліктна ситуація спонукає людей до вирішення важливих проблем, до розуміння, до пошуку шляхів задоволення своїх бажань з урахуванням інтересів іншої людини. Згода — наслідок вдалого подолання конфлікту, коли немає переможців і переможених, ображених і незадоволених. Правила поведінки під час конфлікту здаються дуже простими, знайомими з дитинства, але на практиці ми часто нехтуємо ними.
П’ять позитивних нотаток про конфлікт
  • Конфлікти потрібні для нашого життя, на них необхідно звертати увагу та ефективно вирішувати. 
  • Конфлікти вказують на відмінність у думках, інтересах.
  • У конфліктних ситуаціях вчимося переконувати інших.
  • З конфліктних ситуацій можна отримати цінну інформацію.
  • Ефективне розв’язання конфліктів приносить задоволення та відчуття доброго вчинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар