четвер, 29 квітня 2021 р.

4 травня – Міжнародний день протидії булінгу




За даними ЮНІСЕФ, майже 70% дітей по всьому світу потерпають від цькування з боку однолітків. Водночас Україна посідає 4-е місце серед європейських країн з найвищим рівнем булінгу.Зважаючи на масштаб і серйозність проблеми, 4 травня цього року вперше відзначається Міжнародний день протидії булінгу.
На жаль, поняття дискримінація поширюється і на дітей, сьогодні це явище знайшло назву «булінг». Булінг (bullying, від анг. bully — хуліган, забіяка, цькування) — це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.
Причинами дискримінаційного ставлення є такими ж, як і у дорослих, а саме: мова, стать, національність і раса, зовнішній вигляд, можливість навчання та розвитку, наявність захворювань. Найстрашніше, що дискримінація може проявлятися як з боку дорослих, так і від самих дітей. Важливим є те, що подібне явище в дитячому віці сприймається трагічніше і болючіше, і може стати причиною психологічної травми.
Варто пам’ятати, що не кожен конфлікт є булінгом. Цькування — це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками таким не може вважатися. Наприклад, якщо друзі посварилися та побилися чи діти разом весело штовхалися, але одна із них впала і забилася — це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали в соцмережі непристойні чи «відфотошоплені» знімки дитини — потрібно негайно діяти.
Для виключення подібного явища і його наслідків, потрібно постійно підтримувати контакт з дитиною, його вчителями та вихователями, в деяких випадках буде корисно спілкуватися з батьками його друзів. Потрібно брати участь у вихованні дітей і прищеплювати їм традиційні норми моралі і благочестя.

Корисна інформація:

Пропонуємо для спільного перегляду:


Мультфільм “Про пташок”;
Мультфільм “Жив собі чорний кіт”;
Мультфільм “Вірте у любов, вірте у різдво”;
Мультфільм-казка “Гидке каченя”;
Мультфільм “Курка, яка несла всяку всячину”.

Контактні телефони:
Гаряча телефонна лінія щодо булінгу – 116000
Дитяча лінія – 116 111 або 0800 500 225 (з 12.00 до 16.00)
Гаряча лінія з питань запобігання насильству –
116 123 або 0800 500 335
Уповноважений Верховної Ради з прав людини – 0800 501 720
Уповноважений Президента України з прав дитини – 044 255 76 75
Центр надання безоплатної правової допомоги – 0800 213 103
Національна поліція України – 102


Немає коментарів:

Дописати коментар