вівторок, 12 травня 2020 р.

Допитливість - сестра мотивації


Що змушує дитину заглянути у кожну шпарину? Де джерело їх нескінченних запитань? Що стимулює дошкільника стрибати, лазити, ламати, піднімати, розбирати?

Причиною цього є допитливість. Мені здається, що ця риса є недооціненою. Ми розвиваємо пам'ять; вчимо англійську, відвідуємо спортивні секції, але допитливість залишається поза увагою. Але чого варта розвинена будь-яка сфера, якщо дитину невдається нічим зацікавити? Якщо крім мультиків та телефона у дитини не має інтересів? Сестрою допитливості є мотивація.  А це дуже потужна сила для навчання та досягнення успіху. 
Давайте звернемо нашу увагу на деякі аспекти розвитку мотивації у дошкільника
  • Емоційна підтримка. Шлях пізнання у дошкільника лише починається, тому уникнути невдач невдасться. Підтримайте малюка, допоможіть йому вірити в себе і не здаватись при невдачах. Як це можна зробити? Обніміть при невдачі. Покажіть інші варіанти розв'язання завдання. Розкажіть власний досвід невдачі, який передував успіху.
  • Скеруйте в необхідне русло. Направляти - не значить керувати чи давати готове рішення проблеми. Це значить спостерігати за діяльністю дитини, її помилками і намаганнями вирішити своє завдання, але одночасто бути присутньою лише тоді, коли це дійсно необхідно.
  • Розширюйте світогляд малюка. Можливо, ваша дитина дуже любить складати конструктор. І це чудова новина. Але у світі є ще тварини, машини, малювання, спорт, книги!... Познайомте свого малюка з цим різноманіттям і, коли вона виросте - то отримуватиме радість від пізнання нового.
Зверніть увагу на вподобання і нахили малюка, розвивайте їх. 
Адже, улюблена справа - це найкращий мотиватор!

Немає коментарів:

Дописати коментар